top of page

بیماری پسوریازیس

پسوریازیس و یا داءالصدف نام بیماری پوستی مزمنی است که زندگی شخص را تهدید نکرده ، امکان سرایت نداشته و معمولا سلامت عمومی فرد را به خطر نمی اندازد . این ناراحتی پوستی که با دوره های بهبودی و عود مشخص میشود ، از نظر بالینی خود را با برآمدگی های قرمز رنگ ، ملتهب که رویشان را پوسته های سفید رنگی پوشانده، نشان میدهد . گرچه علت اصلی بوجود آمدن این بیماری بدرستی مشخص نیست ولی محققان بر این اعتقادند که در بروز و شعله ور شدن بیماری پسوریازیس فاکتورهای زمینه وراثتی ، استرس، ضربه های فیزیکی ،مکانیکی و شیمیائی که شخص دریافت میکند ، عفونت های مختلف ، تغییرات هورمونی و مصرف داروها میتوانند مؤثر باشند . بیماری داءالصدف در هر گروه سنی امکان بروز داشته و ضایعات پوستی روزها ، ماه ها و یا سالها بعد از بهبودی کامل میتوانند دوباره بروز نمایند .

بیماری پسوریازیس در قالب های بالینی مختلفی همانند فرم منتشر ، فرم قطره ای یا گوتتات ، نوع سکه ای و یا نومولر ، فرم اریترودرمیک ، پسوریازیس معکوس ، فرم پوسچولر و ... از حالت خفیف بیماری گرفته تا شدید آن بروز نماید . این بیماری علاوه بر پوست میتواند ناخن ها و حتی مفاصل را نیز درگیر کند .

بالغ بر یک پنجم از بیماران مبتلا به پسوریازیس خود بخود بهبود مییابد ولی بقیه گرچه بعد از دوره های درمانی مختلف به بهبودی میرسند ولی بیماری دوباره میتواند عود کرده و شکایات بیمار بالا بگیرد . در درمان و کنترل بیمارس پوستی پسوریازیس تغذیه نقش ثابت شده ای ندارد . بعضی از محققان معتقدند  افزودن روغن ماهی و یا هفته ای دو الی سه بار خوراک ماهی به رژیم غذائی بیمار مفید واقع خواهد شد . از طرف دیگر مصرف الکل که بنظر میتواند بیماری را شعله ور کند محدود و قطع میشود . مصرف بعضی از داروها مانند ، لیتیم ، بتابلوکرها ، سالیسیلات ها ، داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی ، داروهای آنتی مالاریا و ید  بدلیل شعله ور کردن بیماری پسوریازیس باید تحت کنترل پزشک و محدود شود .

بعضی اوقات کم کردن وزن میتواند سیر بهبودی را سرعت بخشد از اینرو بیماران پسوریازیسی که افزایش وزن دارند باید ترغیب به لاغری و دوری از پرخوری شوند . روان درمانی برای مداوای بیماری پسوریازیس روشی روتین و لازم نیست ولی در خلال سیر حاد بیماری  برای کاهش استرس های روحی مفید واقع میشود . مسافرت و کم کردن بار روحی فرد در بسیاری از بیماران نقش کمک درمانی مهمی ایفا مینماید .  بیمارانی که مشکل بیخوابی دارند ، میتوانند یک داروی خواب آور مصرف نمایند همچنین در مواردی که فرد خارش داشته باشد ، داروی آنتی هیستامینیک تجویز میگردد .

آیا بیماری پسوریازیس کاملا قابل درمان است ؟

خیر ، خصوصیت این بیماری تکرار متناوب سیر بهبودی و عود آنست و تخمین و پیش بینی مدت بهبودی و تکرار دوباره بیماری ممکن نیست . برای مداوا و درمان ضایعات بیماری پسوریازیس داروهای سیستمیک و موضعی بسیاری موجود است . بعضی از بیماران حتی خودبخود و بدون استفاده از داروها نیز بهبود مییآبند ولی نباید فراموش کنند که این بیماری امکان عود دوباره را همواره حفظ میکند .

 

آیا بیماری پسوریازیس ارتباطی با اختلالات کبدی دارد ؟

شاید بعضی از بیماری های پوستی با بیماری و یا اختلالات عملکردی کبدی ارتباط داشته باشند ولی تحقیق  این موضوع را باید برعهده پزشک متخصص پوست گذاشت .

 

بیماری پسوریازیس کدام مناطق از پوست را مبتلا میسازد ؟

نوع کلاسیک بیماری پسوریازیس پوست سر ، آرنج ، زانو ، نشیمنگاه و ...یعنی بیشتر مناطقی که در معرض تماس و ضربه های پوستی ، اصطکاک و خارش هستند را هدف قرار میدهد . پسوریازیس بجز یک استثناء که به آن پسوریازیس معکوس گفته میشود، چین خوردگی های بدن مثل گردن ، زیر بغل ، سطح داخلی آرنج ها و کشاله ران را مبتلا نمیسازد .

 

بیماری پسوریازیس چگونه پوست را تحت تأثیر قرار میدهد ؟

در نتیجه فاکتورهائی که در متن نوشته به آنها اشاره شد ، رشد و بلوغ سلول های لایه اپیدرم پوست در نتیجه این بیماری سرعت میگیرد . در حالت طبیعی این سلولها در عرض 28 الی 35 روز از طبقه بازال اپیدرم  بطرف بالا رشد کرده و بعد از چروکیده شدن هسته ، بر روی هم تلنبار میشوند و لایه شاخی را شکل میدهند ولی در بیماری پسوریازیس این سرعت رشد و بلوغ سلولی به 3 الی 4 روز هم کاهش مییابد و بدینترتیب سلول ها بسرعت رو به بالا رشد و بر روی هم انباشته میشوند . ما این افزایش سرعت لایه شاخی را بشکل پوسته های صدفی رنگ روی پلاک های قرمز رنگ پوستی مشاهده مینمائیم .

 

بیماری پسوریازیس چگونه تشخیص داده میشود ؟

برای تشخیص این بیماری مزمن پوستی تست خاصی وجود نداشته و پزشک متخصص پوست تنها با تکیه بر تجربیات بالینی میتواند احتمال ابتلا شخص به بیماری پسوریازیس را مطرح نماید . این تشخیص بالینی با بیوپسی و نمونه برداری از پوست بیمار و مطالعه پاتولوژیک آن ثابت میشود .

 

نور آفتاب برای مداوای بیماری پسوریازیس مفید است ؟

نور طبیعی آفتاب بر روی ضایعات بیماری پسوریازیس اثرات مطلوبی دارد . ولی اگر این حمام آفتاب موجب سوختگی فرد شود آنگاه با اثری که ضربه های مختلف بر روی پوست بیمار میتوانند ایجاد کنند ، بیماری پسوریازیس را شعله ور میسازند .

 

 در ماه های سرد سال بیماران پسوریازیس چه نکاتی را باید مد نظر قرار دهند ؟

کاهش میزان رطوبت هوا در ماههای سرد سال میتواند موجب خشکی و خارش پوست فرد شود . از اینرو بیمار با خاراندن و خراش های کوچک میتواند بیماری پسوریازیس را شعله ور نماید . از اینرو بیمار باید در فصل زمستان پوست خود را با استفاده از کرم های مرطوب کننده  نرم و مرطوب نگاه دارد .

 

بیمار پسوریازیس میتواند با آسودگی خاطر حامله شود ؟

مطمئنا ، این بیماری به مادر و جنین هیچ زیانی نمیرساند . بیماری پسوریازیس در حین حاملگی میتواند وارد دوره بهبودی و یا عود شود .

 

آیا فرزند پدر و مادری که از بیماری پسوریازیس رنج میبرد نیز به این بیماری مبتلا میشود ؟

بیماری پسوریازیس جنبه وراثتی داشته و میتواند از والدین به فرزندان منتقل شود ولی این به معنای حتمی نیست .

 

بیماری پسوریازیس مفاصل را نیز درگیر میکند ؟

 در 10 الی 30 درصد از بیماران پسوریازیس ابتلا و درگیری مفاصل نیز بمیان میآید . آتریت پسوریازیسی معمولا مفاصل انگشتان دست را درگیر کرده و موجب عدم تحرک و درد در این مفاصل میگردد .

bottom of page