top of page

جوش های پوستی

جوش پوست و یا آکنه به بیماری اطلاق میشود که معمولا در دوران بلوغ با نقطه های پوستی سفید سیاه ، همچنین برآمدگی های قرمز رنگ  ملتهب و گاها نیز با کیست هائی در لایه های عمقی پوست بروز مینماید . این بیماری اغلب بر روی صورت ، گردن ، سینه ، کتف ها ، شانه ها و حتی بازوها ظاهر شده و در عرض چند سال کم کم بهبود مییآبد ولی در بعضی اگر مداوا نشود بصورت معضل بزرگی درمیآید . آکنه در واقع سلامت عمومی فرد را به مخاطره نمی اندازد ولی با ایجاد فررفتگی ها و اسکارهائی بر روی پوست میتواند  تأثیرات روحی روانی بسیاری از خود بجای میگذارد .

 

 

علت پدیدار شدن آکنه چیست ؟

بهنگام بلوغ هورمون های مردانه در هردو جنس افزایش محسوسی یافته و با تحریک غدد چربی پوست موجب افزایش فعالیت و ترشج آنها میشوند. در مناطقی همانند صورت ، شانه ها و کتف ها که تعداد این غدد چربی بسیار زیاد است مشکل آکنه نیز بیشتر بچشم میخورد . دهانه غدد چربی به کانال فولیکول مو باز شده و ترشحات این غدد میتواند در طول کانال پیش رفته و از روزنه های پوستی به بیرون منتقل و باعث براق شدن و چرب شدن پوست شوند . اگر این ترشحات چربی و لاشه های سلول های لایه شاخی با هم آمیخته شده و بتوانند دهانه این کانال را مسدود نمایند آنگاه ترشحات چربی به بیرون راه نمیآبد و بدینترتیب زمینه برای رشد باکتری ها فراهم میشود . مواد شیمیائی که این باکتری ها تولید میکنند موجب راکسیون های شیمیائی در دیواره کانال گردیده و دیواره آنرا شکاف میدهند .ووودر نتیجه  انتشار چربی موسوم به سبوم ، باکتری ها و سلول های مرده در پوست موجب واکنشهای التهابی وتورم در اطراف آن میگردد .

 

برای ممانعت از ابتلا به آکنه پوست را چگونه باید مراقبت کرد ؟

نقطه های سیاه بر روی پوست در نتیجه تماس آمیخته ترشحات چربی موسوم به سبوم و لاشه های سلول های مرده پوست با هوا و اکسیداسیون آنها پدیدار میشود . برای مراقبت پوستی در اینگونه موارد لازمست تا فرد پوست خود را دو بار صابون کرده و یا پاک کننده های بخصوصی بکار برد .

 

آیا تغذیه در بوجود آمدن بیماری آکنه نقش تعیین کننده ای دارد ؟

بیماری آکنه و یا جوش های پوست هیچ ارتباطی با نحوه تغذیه فرد ندارد . آکنه بدون هیچ ارتباطی با تغذیه فرد میتواند بخودی خود بهبود یافته و یا وضعیت بدتری بیآبد . تنها با رعایت نحوه تغذیه نمیتوانید مشکل آکنه را مداوا نمائید . محققان معتقدند اگر فرد بر تشدید بیماری آکنه با بعضی از خوراکی ها اصرار دارد، بهتر است از آنها پرهیز نماید . ولی با همه این بیمار مبتلا به ناراحتی آکنه نیز باید از تغذیه ای درست و متعادل برخوردار باشد .

نور آفتاب برای جوش های پوست مفید است ؟

نور آفتاب نقش سرکوب کننده ای در بوجود آمدن جوش ههای پوستی دارد ولی این وضعیت گذرا خواهد بود . نباید فراموش کرد که نور آفتاب موجب پیری زودرس پوست شده و فرد را مستعد ابتلا به سرطان های پوستی میکند از اینرو برای کنترل و مداوای جوش های پوستی  حمام آفتاب و استفاده از سولاریوم توصیه نمیشود .

 

چه نوع مواد آرایشی را میتوانیم بکار ببریم ؟

بهتر است به جاي كرم و پمادهاي مرطوب‌كننده از لوسيون‌هاي مرطوب‌كننده استفاده کرد كه چربي كمتري دارند و در نتيجه موجب ايجاد جوش‌هاي پوستي نمي‌شوند .  هر شب قبل از خواب آرایش خود را با آب و صابون پاک کنید . میتوانید با اطمینان خاطر لوسیون های حاوی بنزیل پراکسید ،اسید سالیسیلیک و گوگرددار را استفاده نمائید . از تماس اسپری و یا ژل مو با پوست صورت بپرهیزید .

 

جوشهای پوستی قابل درمان هستند ؟

کنترل و مداوای این جوش ها مدت زمان طولانی میطلبد . گرچه بسیاری از جوش های صورت خود بخود بهبود مییآبند ولی بعضا لازمست تا پزشک معالج با روش های درمانی مداخله نماید . اگر با دارو های موضعی جوش های پوستی 6 الی 8 هفته بعد بهبود نییآبند آنوقت باید نوع دارو و یا روش درمانی را تغییر داد . برای درمان و مداوای جوش های پوست و یا آکنه ، داروهای موضعی حاوی آنتی بیوتیک ، آنتی بیوتیک های خوراکی ،داروهای هورمونی ، ویتامین A خوراکی ، پیلینگ های شیمیائی ، لیزر درمانی توسط پزشک معالج بشما توصیه میشود .

 

اسکار جوش های صورت آیا قابل درمان هستند ؟

این اسکارها بروش های مختلف قابل بهبود و مداوا هستند .با استفاده از روش های درمانی همانند لایه برداری پوست با لیزراربیوم  ، لیزر فراکشنال ، درمابرژن ، پیلینگ شیمیائی ، الکتروجراحی پوست و درمارولینگ  اسکارهای آتروفیک و فرو رفته پوست کم کم از بین رفته و پوست فرد حالت صاف تری بخود میگیرد . این اسکارهای همچنین با تزریق موادپرکننده مانند کلاژن ، اسید هیالورونیک و چربی زیر پوست خود شخص برطرف میشوند .

bottom of page